Scoate gay-ul de unde nu-i

Publicația “Adevărul” a scos un articol care sună în felul următor: ”Doi sfinți care ar fi fost gay, prăznuiți în ziua referendumului pentru definirea familiei”.

Mă uit la titlu. Mă uit la publicație. Mă uit la titlu din nou. Mă duc la baie, îmi dau cu apă pe față. Parcă nu-mi vine să cred. Cum poți scoate un asemenea articol, lipsit de orice fel de argumente, la o asemenea publicație precum ”Adevărul”. Nici pe conspiratiicuextraterestrisiporcimistreti.wordpress.org nu ar fi fost publicată o asemenea penibilitate.

Inițial ei descriu un fragment din viețile sfinților, iar argumentul pentru întreg articolul este următorul: Vah este martirizat, iar duhul său, pentru a-l întări în credință pe Serghie, îi apare și îi transmite să rămână puternic în ciuda bătăilor pentru ca ei ”să rămână împreună pentru totdeauna”. Da. Acesta este argumentul prin care ei înțeleg că au fost ”gay”. Vă vine să credeți? Iar în continuare spun cum că ”Boswell”, în studiul lui ”Same-sex Unions in Premoderne Europe” a găsit în ”cel mai vechi text al martirologiei lor”(”foarte exact”) că sunt descriși ca ”erastai”-ceea ce ar însemna ”iubiți”. Că deh, chiar dacă ar fi adevărat, doi oameni nu se pot iubi în alt sens, decât în sensul în care dictează Boswell ăsta și ”Adevărul” că se iubesc. Și oricum, alte izvoare istorice nu văd, mai ales că în trecut cultura era transmisă oral.

Oricum, simpatic Boswell ăsta. Mi-l și imaginez căutând în tot calendarul sfinți, citindu-le toate viețile, căutând în toate izvoarele istorice ale vieților lor, până când a dat de un text de mai mult de 1000 de ani, în care a găsit un cuvânt și l-a tradus în ”iubiți” iar apoi și-a continuat fericit ”studiul” formând o întreagă teorie în jurul unui cuvânt înțeles greșit.

Simpatici și cei de la ”Adevărul” când scriu la sfârșitul articolului: ”Metodologia istorică și concluziile lui Boswell au fost contestate de mulți istorici”. Ca să vă traduc: ”Țeapă!”.

Însă ei au obținuit deja în acest timp zeci de share-uri, iar în capul opiniei publice care nu deschide articolele și citește doar titlul deja s-a imprimat mesajul, si probabil este transmis mai departe. Ăsta este jurnalism profesionist.

Oricum, în orice altă zi să fi fost referendumul, orice alt sfânt l-ați fi transformat cum vă erau interesele. Ce evlavioși mai sunteți. Cum vă preocupă pe voi problemele teologice.

Acum înțeleg cu adevărat și miza pe care se joacă acest referendum, dacă disperarea publicațiilor a atins cote atât de înalte.

Acum, că ați scos persoane homosexuale de unde nu sunt, să vedem de unde scoateți și voturile.

S-ar putea să-ți placă și...